Чи можна працювати в неділю?

Чи можна працювати в неділю?
У неділю чи можна займатися рукоділлям і городом? Коли ми їмо солодке (цукерки, торт, тістечко, морозиво) це гріх?

Деякі люди приносять до церкви хліб. Для чого? Якщо для причастя, то чи треба так само приносити вино? Червоне?

Олена, м. Алмати Здравствуйте, Олена. У недільні дні і дні великих церковних свят бажано, звичайно ж, утримуватися від буденних справ на користь молитви, богослужіння, добродіяння, і навіть просто доброго спілкування з членами сім’ї (якого в наш божевільний століття часто не вистачає). Але в той же час не буде гріхом виконання необхідних щоденних справ (наприклад, нагодувати худобу, помити посуд, або полити рослини, якщо вони без цього загинуть). Гріх або не гріх їсти солодке?

Це питання вимагає ретельного розгляду в конкретній ситуації, і, при цьому, кожна людина повинна сама відчувати себе. Справа в тому, що саме по собі куштування солодкої їжі не є гріхом. Солодка їжа теж створена Богом і дарована на втіху людині. Але може бути й так, що людина не може без цього обходитися і на всякий час бажає тішити себе. Ось тоді-то це і буде гріхом і пристрастю.

Для причащання в храмі використовують спеціальний хліб просфору, яка виготовляється для богослужіння в спеціальних пекарнях просфорня. Раніше віруючі і справді приносили хліб і вино для здійснення богослужіння (звідки і назва першої частини Божественної Літургії проскомидія, і назва самої просфори приношення, принесення). Сьогодні ж хліб приносять у храм як милостиню для поминання покійних родичів. Вино для Літургії в сучасній практиці теж заготовлюється церковнослужителями самостійно, але якщо у вас є бажання, то можна пожертвувати. У такому випадку воно повинно бути обов’язково червоним виноградним солодким (кагор).

З повагою, священик Олександр Матлаш.

Чи можна працювати в неділю?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий