Коли Масляна?

Коли Масляна?
Масляна в 2013 році пройде з 11 березня по 17 березня Масляна це підготовча тиждень до присвячена в християнському сенсі однієї мети примирення з ближніми, прощення образ, підготовці до покаянного шляху до Бога в цьому християнська складова масниці. Масляний тиждень, просторічне назва Сирного тижня останньої перед тижні. У продовження масниці не їдять м’ясо, але можна вживати рибу і молочні продукти. Масляна це суцільна тиждень, скасовується піст в середу і п’ятницю.

На Русі відзначалася як радісне свято. При слові масляна в пам’яті постають картини веселих зимових днів, наповнених гамором і шумом, смачними запахами млинців, передзвоном дзвіночків, що прикрашали нарядні трійки. Сяючі на сонці куполи церков, палаючі, як жар, мідні самовари, гуляння, балагани і чінние чаювання під святковим вогником лампадки біля образів. Досить поширена думка, що масниця це свято скоріше язичницький, а не православний.

Це не зовсім так. Ця підготовча тиждень до Великого посту присвячена в християнському сенсі однієї мети, прощенню образ, підготовці до покаянного шляху до Бога в цьому християнська складова масниці. це час, який потрібно присвятити доброму спілкуванню з близькими, рідними, друзями, про доброчинність. Церква закликає пам’ятати, що ні в який час не варто веселитися, втрачаючи голову і совість. Згадаймо повчання свт.

Тихона Задонського: Сирна седмиця є переддень і початок посту, а тому справжнім чадам Церкви слід чинити в цю седмицю в усьому набагато утриматися, ніж у попередні дні, хоча і завжди стриманість потребно. Слухають чи, однак, християни солодких словес велелюбний Матері своєї Церкви?

Вона заповідає в ці дні більш благоговіти, а вони більш безчинствують. Вона заповідає утримуватися, а вони більш віддаються нестриманості. Вона велить освячувати тіло і душу, а вони більш опоганюють їх.

Вона велить нарікати про вчинених гріхах, а вони більш додають беззаконня. Вона вселяє умилостивляти Бога, а вони більш мучите Всевишнього.

Вона призначає пост, а вони більш об’їдаються і упиваються. Вона пропонує покаяння, а вони більш лютують. Я ще раз скажу, що хто проводить масницю в безчинства, той стає явним ослушників Церкви і показує себе негідним самого імені християнина.

Звичайно, масниця це час, коли за традицією люди ходять в гості, спілкуються за трапезою. Але не варто руйнувати себе пияцтвом або небезпечними іграми ні в який час, тим більше в цю покаянну тиждень, подготавливающую людини до Великого посту, підкреслив в інтерв’ю заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату протоієрей Всеволод Чаплін. У храмах починають здійснювати. У середу і п’ятницю не звершується Божественна літургія, читається: Господи і Владико життя мого, дух неробства, зневіри, любові першості і пустослів’я не дай мені! Дух же цнотливості, смиренномудрості, терпіння і любові даруй мені, рабу твоєму.

Їй, Господи Царю, дай мені бачити мої гріхи і не осуджувати брата мого, яко благословен єси навіки вічні. Амінь. Ця молитва багаторазово повторюється за всіма великопісних богослужіннями. Остання неділя перед початком Великого посту називається Церквою Тижнем сиропустной (саме в цей день закінчується вживання в їжу молочних продуктів), або.

Цього дня після вечірнього богослужіння в храмах здійснюється особливий чин прощення, коли священнослужителі та парафіяни взаємно просять один у одного вибачення, щоб вступити у Великий піст з чистою душею, примирившись з усіма ближніми. Від язичництва до християнства, або Як провести Масляну Необхідно пам’ятати про те, що Сирна седмиця готує нас до Великого посту часу покаяння, роздумів про життя людини, про те, що нам ще належить зробити для свого духовного вдосконалення, щоб омолодитися душею Великий піст час напруги духовних сил, стяжання чеснот. Тому під час широких гулянь на Масляну потрібно побоюватися того, як би вони не завадили підготовці до посту. Усяке зловживання віддаляє людину від Бога і від придбання тих якостей душі, до яких прагне християнин.

Протоієрей Анатолій Малінін.

Коли Масляна?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Добавить комментарий